From Treats & Sweets To Bakes & Cakes

Lebkuchen

2015-12-14 16:56

Απ την Αυστρία με αγάπη...

Αν πας Αυστρία, και γενικα στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, θα δεις στις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, σε διάφορα μεγέθη καρδιες απο gingerbread (Lebkuchenherzen). Θα τις βρείς κρεμασμένες απο χρωματιστές κορδέλες και συθνήθως πάνω έχουν γραμμένη με γλάσο κάποια χαριτωμένη φάση, για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου σε φίλους και γνωστούς.

Εγώ τα έφτιαξα σε χριστουγεννιάτικα σχέδια... Η αποφαση είναι δική σας

lebkuchen

Υλικά:
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο
  • 275 γρ. μέλι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 1/2 κ.τ.σ κακάο σε σκόνη
  • 1 κ.τ.σ Lebkuchengewurz (μείγμα μπαχαρικών)**
  • 600 γρ. αλεύρι
  • 1 1/2 κ.τ.γ baking powder
  • 1/4 κ.τ.γ αλάτι
  • 1 αυγό

** Lebkuchengewurz

  • 2 κ.τ.σ κανέλα σκόνη
  • 2 κ.τ.γ γαρύφαλλο σκόνη
  • 1/2 κ.τ.γ κόλιανδρο σκόνη
  • 1/4 κ.τ.γ μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 1/2 κ.τ.γ κάρδαμο σκόνη
  • 1/2 κ.τ.γ τζιντζερ σκόνη
  • 1/2 κ.τ.γ σποράκια γλυκάνισου
Εκτέλεση:

1. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το βούτυρο, το μέλι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το κακάο. Βράζουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζαχαρη. Αφαιρούμε απο τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

2. Κοσκινίζουμε το αλέυρι μαζί με το αλάτι και το baking powder. Ανοίγουμε ένα λάκο στο αλέυρι και προσθέτουμε το αυγό. Προσθέτουμε το μείγμα του μελιού και χτυπάμε σε χαμηλή ταχυτητα μεχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

3. Η ζύμη θα είναι πολύ μαλακή και θα κολλάει αλλά δεν χρειάζεται περισσότερο αλεύρι. Την τυλίγουμε με διαφάνεια και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για ένα βράδυ.

4. Κόβουμε σε σχήματα και σχέδια της αρεσκείας μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

5. Για σχηματα όπως της φωτογραφίας ψήνουμε για 10-12 λεπτα. Για μεγαλύτερα 15-20 λεπτά είναι αρκετά.

6. Αφου τα αφήσουμε να παγώσουν και τα γλασάρουμε (προαιρετικά), τα μπισκότα διατηρουνται για αρκετό καιρό σε θερμοκρασία δωματίου, αν διατηρήσετε κι εσεις την ψυχραιμία σας και δεν τα φάτε εν ριπή οφθαλμού!!

 

 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.