From Treats & Sweets To Bakes & Cakes

Καταϊφι

2015-03-09 18:50

Ωραία όλα τα γλυκά αλλά στην Ελλάδα είμαστε, ας κάνουμε κατι παραδοσιακό... Τα λόγια γι' αυτό το γλυκό είναι περιττά, ξεροψημένο φύλλο καταϊφιού απο πάνω, ζουμερό ταυτόχρονα απο το σιρόπι στα κάτω επίπεδα και στο κεντρο μια τραγανη μπουκίτσα από καβουρδισμένα αμύγδαλα!! Το λες και γεμίζει το στόμα... Και νομίζω καλύτερα να το φτιάξεις για να γεμίσει και η κοιλίτσα!!!

Για  πάμε...

Καταϊφι

Για το καταΐφι:
  • 450 γρ. φύλλο καταΐφι
  • 100 γρ. αμύγδαλα λευκά
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κ.τ.γ. κανέλα
Για το σιρόπι:
  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 γρ. νερό
  • 50 γρ. γλυκόζη
Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί όπου του έχουμε βάλει λαδόκολλα ψήνουμε για 12-15 λεπτα έως ότου αποκτήσουν ένα σκούρο καφε χρώμα. Ταυτόχρονα, λίωνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.

2. Αφαιρούμε απ' το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να παγώσουν καλα. Όσο περιμένουμε, βάζουμε το φύλλο καταϊφιού στο πάγκο, και τραβάμε με απαλές κινήσεις, ξεχωρίζοντας τις ίνες, ώστε να αφρατέψουν. Αφηνουμε στην άκρη, και σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα για να μή μας ξεραθεί το φύλλο.

3. Τοποθετούμε τα παγωμένα αμύγδαλα στο multi και τα αλέθουμε ανάλογα με τα γούστα μας, είτε σκόνη, είτε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε.

4. Κόβουμε μια μεγάλη μακρόστενη τούφα απο το καταΐφι και την ακουμπάμε στον πάγκο, βουτάμε ένα πινέλο στο βούτυρο κα βρέχουμε την άκρη της τούφας. Βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού απο τη γέμιση πάνω στο βούτυρο.

5. Αρχίζουμε να τυλίγουμε το καταΐφι σε ρολό. Όπως το τυλίγουμε διπλώνουμε δεξιά κι αριστερά ώστε να μη φύγει η γέμιση.

6. Βάζουμε σε ένα ταψάκι και συνεχίζουμε το τύλιγμα. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στριμωχτά. Με το πινέλο βρέχουμε όλα τα καταϊφάκια με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά.

7. Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το καταΐφι απο το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα, και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Μολις το σιρόπι αρχίζει να κοχλάζει μετραμε 3 λεπτά και αποσύρουμε απο τη φωτια.

8. Ταυτόχρονα βγάζουμε και το γλυκό απο το φούρνο. Σιροπιάζουμε με μια κουτάλα. Θα χρειαστεί όλο το σιρόπι κι ας φαίνεται πολύ. Στην αρχή τα καταϊφάκια μας θα κανουν μακροβούτια αλλά όσο περνάει η ώρα θα το πιούν.

9. Σερβίρουμε σε πιατάκια ή τα καταβροχθίζουμε αγκαλιά με το ταψάκι... ;)

 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.