From Treats & Sweets To Bakes & Cakes

Cupcakes μήλου με καραμέλα

2015-03-02 09:10

Αρχές Μαρτίου θα σκεφτείτε, και μας παρουσιάζει συνταγη με μήλα.. και με το δίκιο σας, άλλα όταν είδα τα μήλα να μου κλείνουν το μάτι στην άκρη της κουζίνας δεν κρατήθηκα και είπα να τα εκμεταλλευτώ!!! Και έδω άρχισαν τα προβλήματα.. Να φτιάξω μια ωραία τάρτα; Μμμμ μπορεί.. ή μήπως ένα στρούντελ; Λες; Και μετά σκέφτηκα τους καβγάδες στο σπίτι, "Αααα σε έσενα εβαλες παραπάνω κομμάτι..", "Αφήστε μου κι εμένα!!!"

Και κάπου εκεί, μου ήρθε η ιδέα για τα cupcakes... Aφράτα, ζουμερα, με κανονικά κομμάτια μήλου και αυτη η μυρωδιά απο τα μπαχαρικα να σου σπάνε τη μύτη που η Χιονάτη θα έπεφτε με τα μούτρα και δεν θα άφηνε τίποτα για τους καημένους τους νάνους!!!

Όσο για την καραμέλα, σκέτη ποιήση... Δεν είναι αυτο που έχουμε συνηθίσει να συνοδεύουν τα cupcakes, αλλά μήλο και καραμέλα είναι ένας φοβερός συνδιασμός...

Ας αφήσουμε στην άκρη τα πολλά λόγια και πάρτε μολύβι και χαρτί (ή απλά ένα copy-paste) και γράψ' τε τη συνταγή....

 

Cupcakes Μήλου με Καραμέλα

Για τα cupcakes:
  • 115 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κ.τ.γ* baking powder
  • 1/2 κ.τ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.τ.γ μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.τ.γ μαγειρική σόδα                                                                                                                
  • 1/4 κ.τ.γ γαρύφαλο
  • 1 αυγό
  • 200 ml γάλα
  • 2-3 μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
Για την καραμέλα:
  • 115 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 ml κρέμα γάλακτος
  • 1-2 κ.τ.γ ουίσκι
  • 1/2 κ.τ.γ αλάτι 

   (*κ.τ.γ. = κουταλάκι του γλυκού.)

 Εκτέλεση:

1.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο ταψάκι για τα cupcakes τοποθετούμε τα ειδικά χαρτάκια.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε για 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μεχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.

3. Στο μπολ με το αλεύρι προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε στο μείγμα με το βούτυρο, τη ζαχαρη και το αυγό, τα 3/4 του μειγματος του αλευριού και των μπαχαρικών και συνεχίζουμε να ανακατευουμε. Στην αρχή σε χαμηλη ταχύτητα -μη μας έρθει όλο το αλεύρι πάνω μας- και στη συνέχεια σε δυνατή.

4. Υστερα προσθέτουμε εναλλάξ γάλα με το υπόλοιπο μείγμα απο το αλέυρι προσέχοντας η τελευταία δόση να είναι του αλευριού.

5. Τέλος σταματάμε το μίξερ και βάζουμε τα κομμάτια του μήλου και ανακατεύουμε με μία σπατουλα ή μια κουτάλα να πανε σε όλο το μείγμα. Γεμίζουμε τίς θήκες με τα χαρτάκια περιπου στα 3/4 και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

6. Μόλις βγούν τα κεκάκια μας απ το φούρνο τα αφήνουμε να παγώσουν.

7. Εντωμεταξύ τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Πριν λιώσει τελείως προσθετουμε τις δύο ζάχαρες, ανεβάζουμε λιγο τη θερμοκρασία και περιμενουμε να λιωσουν, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθετουμε και την κρέμα γάλακτος. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εδώ η καραμέλα μας θα φουσκώσει και θα σφίξει, μην τρομάξετε.. αρχίστε να ανακατευετε με απαλές κινησεις μεχρι να λιωσει το μείγμα και πάλι. Μόλις είναι έτοιμο αποσύρουμε απο τη φωτιά και βάζουμε το ουισκι και το αλάτι.

8. Με ένα κουτάλι τοποθετούμε την καραμέλα πάνω στα cupcakes μας.

9. Τρώμε σαν να μην υπάρχει αύριο... :P

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια.